Categories НовиниПублікації

Поради Держпродспоживслужби: як обрати квіти до свята

Квіти традиційно є одним із найпоширеніших видів подарунків. Тим паче, перед 8 Березня. І не важливо які це будуть квіти – зрізані живі чи в горщиках. На що потрібно звертати увагу при виборі квітів, аби вони радували якнайдовше? Кілька порад від Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Мало хто замислюється над тим, що разом з купленими квітами до вашої оселі  та офісів  можуть потрапляти нові шкідники та хвороби і оселитися на ваших кімнатних рослинах, розмножитись і розповсюдитись.

Один із найнебезпечніших шкідників квіткових та декоративних культур закритого ґрунту, а також зрізу живих квітів, вазонів та овочевих культур є західний квітковий трипс. Більшість цієї продукції надходить із європейських країн, насамперед із Нідерландів, Польщі та Іспанії, а разом з ними можуть потрапляти до нашої країни нові шкідники та хвороби.

Наразі західний квітковий трипс розповсюджений майже по всьому світу. На території Херсонської області запроваджено карантинний режим на території Білозерського району на площі 0,15 га.

Ознаки зараження трипсом — різноманітні, залежно від рослин, які він атакує. На трояндах чи герберах з червоними квітами, або на темних квітах сенполій ураження проявляються у вигляді білого нальоту. Значне ушкодження призводить до деформації зародків, якщо зараження відбувається перед початком цвітіння. На листі утворюється сріблястий наліт, листок деформується, в місцях живлення утворюються плями та шрами. Яйця, відкладені в тканини пелюсток, спричиняють ефект гусячої шкіри на квітах типу орхідей. Пошкоджена рослинна тканина відмирає, листя в’яне і опадає.

Якщо ви купуєте квіти у горщиках, то зверніть увагу на нижні листочки. Вони найстаріші й тому найпершими страждають від хвороб. На листі рослини не має бути плям, нальоту та надкушених країв. Аби перевірити, чи не сховались якісь шкідники, злегка струсіть рослину.

Управління фітосанітарної безпеки застерігає: купуючи зрізані квіти, горщикові рослини, розсаду квіткових та овочевих культур, слід звертати увагу на наявність у продавця документів, які підтверджують фітосанітарний стан продукції.

До речі, якщо ви купуєте квіти, особливо у горщиках, продавець має обов’язково донести до вас інформацію як саме за рослиною доглядати: як поливати, чи любить сонце, яка має бути вологість тощо.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *