Categories НовиниПублікації

Дині: як обирати та зберігати

16 липня в Україні відзначають неофіційне свято – День дині.
Головне управління Держпродспоживслужби дає кілька порад, як правильно обрати ці запашні плоди.
На що потрібно звертати увагу:
Запах. Хороша стигла диня має приємний аромат. Якщо ви не відчуваєте запаху взагалі, диня пахне лише зеленню або запах вже неприємний, краще таку диню відкласти.
Зовнішній вигляд. Диня має бути без порізів, вмятин, тріщин, і плям. Солодка м’якоть дині є прекрасним місцем для розмноження бактерій.
Звук. При поплескуванні по дині вона повинна видавати глухий звук.
Пружність. Якщо натиснути на шкірку пальцями, диня повинна трохи пружинити. Якщо вона тверда, значить все ще не стигла. Якщо ж навпаки, пальці провалюються – диня перезріла і скоро зіпсується.
Так як диня – досить важкий продукт, краще насолоджуватися нею в проміжках між основними прийомами їжі. Натщесерце або відразу після їжі її краще не їсти. І не поєднуйте з молочними, кисломолочними продуктами, алкоголем і холодною водою.
У жодному разі не купуйте диню у місцях торгівлі вздовж дороги (тим більше поруч із жвавою трасою), розрізану диню. Не пробуйте з ножа диню на ринку, бо її м’якоть є прекрасним середовищем для розмноження різних бактерій.
Ці дари бахчі – плоди сезонні. Але можна розтягнути задоволення, треба лише знати правила зберігання.
У домашніх умовах зберігання дині не відрізняється від методів, що застосовуються до кавунів. Упродовж тривалого терміну краще зберігаються трохи недозрілі плоди з твердою поверхнею і без механічних ушкоджень на шкірці.
Розрізану диню можна зберігати в холодильнику не довше трьох діб. У процесі такого зберігання, краще обернути плід харчовою плівкою або помістити шматочки в контейнер з кришкою. У відкритому стані диня зіпсується швидше.
Не можна, зберігати диню під променями сонця або поблизу опалювальних приладів.

У темних та прохолодних приміщеннях дині зберігаються ідеально, у тому числі в підвалах або льохах. Якщо динь багато, то при зберіганні потрібно виключити контакт плодів один з одним (можна не лише розміщувати дині на деякій відстані один від одного, але і перекласти їх тирсою або папером). Підвішування плодів дині в сітках або інших конструкціях, в прохолодних і провітрюваних приміщеннях, вважається ідеальним способом зберігання;
У процесі зберігання дині краще розміщувати на м’якій поверхні, наприклад, на тканині або тирсі. Дині в процесі зберігання (якщо їх багато) потрібно періодично оглядати і перевертати.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *