Categories НовиниПублікації

Розпочався щоденний моніторинг температурного режиму у закладах освіти області

Питання дотримання санітарно-гігієнічних показників мікроклімату в закладах освіти є одним з ключових у збереженні та зміцненні стану здоров’я дітей. Вікові особливості теплорегуляції у дітей характеризуються великою чутливістю до змін показників мікроклімату та потребують забезпечення комфортного повітряного та теплового режиму приміщень.
Відповідно до вимог Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016 року № 234, Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01) відповідальність за виконання санітарних правил покладається на засновника (власника) та керівника навчального закладу. Щоденний контроль за виконанням чинних санітарних правил і норм здійснює керівник та медичний персонал закладу, а також відповідальна особа, призначена наказом керівника закладу.
У приміщеннях шкіл відносна вологість повітря має бути 40-60%; температура повітря в класах і кабінетах 17-20 град. C, в майстернях по обробці металу і дерева 16-18 град. C, в спортивному залі 15-17 C, в роздягальнях при спортивному залі 19-23 град. C, в актовому залі 17-20 C, в бібліотеці 16-18 град. C, в медичних кабінетах 21-23 град. C, в рекреаціях 16-18 град. C, в спальних приміщеннях 18-20 град. C; в умивальних 20-23 град. C; у вестибюлі, гардеробі 16-19 град. C; в туалетах 17-21 град. C; в душових не нижче 25 град.C.
При цьому, що згідно з п.6.3 ДСанПіН 5.5.2.008-01 температура повітря в класах та кабінетах у позаурочний час в приміщеннях шкіл повинна підтримуватися температура не нижче 150 С.
Оптимальною температурою у групових осередках дошкільних навчальних закладів є +19-23 °С. У приміщеннях басейну – +29-30 °С. У залах для занять музикою та фізичною культурою +18-19 °С. У теплих переходах – не менше +15 °С. У приміщеннях, що займають кутове положення або знаходяться в торці будівлі дошкільного навчального закладу, температура повітря повинна бути не менше +21 °С. Кімнатні термометри мають бути розміщені на внутрішній поверхні кожного приміщення, де перебувають діти, на рівні 0,8-1,2 м від підлоги залежно від зросту дітей. Після короткочасних провітрювань допускається зниження температури повітря у групових осередках до +19 °С для дітей 4-5 років і до +18 °С для дітей старше 5 років. Відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, повинна бути в межах 40-60 %.
Зазначаємо, що згідно з п.9.20 ДСанПіН 5.5.2.008-01, органами місцевої виконавчої влади повинні прийматися рішення щодо тимчасового призупинення навчання учнів початкових класів при зниженні температури повітря до -200 С при швидкості руху повітря більше 5 м/с і при вологості повітря вище 80%, учнів 5-12 класів при температурі повітря – 240 С.
Дотримання встановлених норм показників мікроклімату забезпечує, перш за все, безперебійна та ефективна робота системи опалення закладу. Влітку 2020 року, при підготовці до нового навчального року, за пропозиціями територіальних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області при проведенні ремонтних робіт керівники деяких закладів освіти передбачили утеплення фасаду, покрівлі, поновлення скла та утеплення вікон, дверей, по можливості були встановлені сучасні теплозберігаючі вікна та двері.
Для здійснення постійного контролю дотримання температурного режиму, приміщення освітніх закладів району забезпечені термометрами.
У зв’язку із зниженням температури атмосферного повітря та з підйомом захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції на фоні стрімкого підвищення рівня захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, починаючи з 03 листопада забезпечено систематичний щоденний моніторинг температурного режиму у закладах освіти відповідно до санітарних норм.
Станом на 04.11.2020 року опалювальний період 2020 – 2021 років розпочато у 80,4% закладів дошкільної освіти та 84,7% закладів загальної середньої освіти Херсонської області.
Водночас, залишаються без опалення 54 дитячих садочка та 37 шкіл у Херсоні, опалення яких здійснюється від теплопостачальних підприємств. З 02.11.2020 року опалюються у м. Херсоні лише заклади освіти, опалення яких здійснюється від індивідуальних джерел, та які мають на балансі котельні.
Також не у повному обсязі опалюються заклади освіти Білозерського, Генічеського Голопристанського, Каховського, Каланчацького та Чаплинського районів тощо.
У деяких закладах температурний режим у закладах частково забезпечується шляхом використання альтернативних джерел опалення, скорочена тривалість уроків.
Головним управління Держпродспоживслужби в Херсонській області питання забезпечення нормативних санітарно-гігієнічних показників мікроклімату в закладах винесено на розгляд районних, міських комісій ТЕБ та НС та направлені відповідні листи з пропозиції на адресу органів ОМСВ.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *