Categories НовиниПублікації

НСЖУ домоглася від Уряду прийняття рішення про відновлення виплат по частковому безробіттю

Учасникам Всеукраїнської наради редакторів газет

Учасникам Всеукраїнської наради редакторів регіональних ТРК

Про реалізацію вимоги

Резолюції щодо відновлення допомоги по частковому безробіттю

Шановні колеги!

Хочемо повідомити вам про те, що спільними наполегливими зусиллями вдалося домогтися виконання однієї з вимог нашої з вами резолюції.  15 вересня Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про виділення майже 460 млн грн на фінансову допомогу Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Таке рішення нарешті дозволить забезпечити в повному обсязі фінансування виплати допомоги по часткову безробіттю на період карантину. Хочемо відзначити особистий внесок секретаря НСЖУ Володимира Данилюка до адвокації цього важливого рішення!

Як ви пам’ятаєте, під час Всеукраїнських нарад редакторів газет (25 березня), редакторів регіональних ТРК (27 травня), а також під час онлайн прес-конференції з керівництвом Федерації профспілок України (22 квітня) ви порушували проблему невиплати допомоги по частковому безробіттю, яку припинили виплачувати у грудні 2020 року.

Хронічне та незаконне невиконання постанови призвело до суттєвого погіршення фінансового стану редакцій. За результатами анкетування Національної спілки журналістів України, проведеного в березні-квітні 2021 серед 240 редакторів і журналістів місцевих ЗМІ, 51% редакцій назвали актуальним питання виплат із часткового безробіття. Актуальність проблеми відзначали під час онлайн-опитування представники різних редакцій: зокрема, «Волинська газета» (м. Луцьк), «Чорноморська зірка» (Одеська обл.), «Вечірній Коростень» (Житомирська обл.), «Долинські вісті», «Знам’янські вісті» (Кіровоградська обл.), «Рідний причал» (Миколаївська обл.), «Ворскла» (Сумська обл.) та інші.

Захищаючи інтереси журналістських колективів, Національна спілка журналістів України звернулася із листом до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка з проханням взяти вирішення питання під особистий контроль. Наше листування затягнулося, ми отримали відповіді на листа від трьох міністерств, які по черзі пересилали одне одному наше звернення: від Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства соціальної політики та Міністерства економіки. Суть відповідей зводилася до того, що в Державному бюджеті України на 2021 рік коштів на ці цілі не передбачено.

Про історію нашого листування з посадовцями можна прочитати в докладній публікації на сайті НСЖУ Чому журналістам припинили виплачувати допомогу по частковому безробіттю? Там же ви можете знайти скан-копії відповідей із міністерств.

І ось днями нарешті прийняте рішення уряду, яке дозволить погасити заборгованість та відновити виплату допомоги по частковому безробіттю. Не в останню чергу цьому сприяв і розголос, якого ми з вами надали проблемі. Читайте про це в публікації НСЖУ захистила права не тільки журналістів.

Друзі, це наша спільна перемога. Продовжуємо просувати ідеї підтримки редакцій і журналістів, про що повідомлятимемо вам.

Журналісти – важливі!

Голова Національної спілки

журналістів України                                                                             Сергій ТОМІЛЕНКО

Перша секретар НСЖУ                                                                         Ліна КУЩ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *