Categories НовиниПублікації

Перевищення у 17 разів: у Херсоні з продажу вилучили небезпечну іграшку

У ІІ кварталі 2020 року працівники Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, під час проведення планової перевірки, відібрали для лабораторних досліджень на відповідність вимогам Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Технічних регламентів іграшковий набір «Швейна машина» (виробник Китай).
Згідно з протоколом випробувань ДП «Укрметртестстандарт», відібраний іграшковий набір за маркуванням не відповідає вимогам ДСТУ EN 71-1:2018 «Безпечність іграшок»: функціональні іграшки або їхнє пакування повинні мати таку попереджувальну інформацію: «Увага»! Користуватися тільки під безпосереднім наглядом дорослого». Крім того ці іграшки супроводжуються настановами щодо робочих інструкцій, а також застережних заходів, що їх має вживати користувач, разом із попередженням, що невживання цих застережних заходів наражатиме користувача на небезпеки (мають бути зазначені), звичайно пов´язані з приладом чи виробом, масштабною моделлю або імітацією яких є іграшка.
На пакуванні не зазначено, що іграшку необхідно тримати в місцях, недоступних для дітей певного віку, встановленого виробником.
За показниками хімічної безпеки іграшка не відповідає вимогам Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого ПКМУ від 10.03.2017р. №139. А саме: масова частка свинцю за результатами випробувань склала 16900 мг/кг, при нормі не більше 1000 мг/кг. Тобто перевищена майже у 17 разів!
За результатами перевірки було складено Сценарний план ймовірності виникнення ризику, де було визначено Високий рівень загрози.
Суб’єкту господарюванню було видано Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів про заборону надання продукції на ринку, яке виконано в повному обсязі.
Управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області постійно здійснюється контроль за розповсюдженням нехарчової продукції та виявленням фактів реалізації товарів, які не відповідають встановленим вимогам нормативних документів.
Перед тим, як придбати іграшку, потрібно звертати увагу на маркування, а саме нанесений знак відповідності технічним регламентам, виробники забезпечують, щоб на іграшках було нанесене позначення типу, номера партії, серійного номеру чи моделі або іншого елемента, що дає змогу їх ідентифікувати, вказують на іграшці своє найменування, зареєстровану торгівельну марку та контактну поштову адресу, іграшки повинні супроводжувати інструкціями та інформацією про безпечність згідно з вимогами закону про порядок застосування мов, застереження щодо вікової ознаки.
У разі, якщо є сумніви щодо якості іграшок, просимо повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, м. Херсон, вул. Перекопська, буд. 17, тел.(0552)32-17-36, (0552)26-26-43; Управління захисту споживачів: м. Херсон, вул. Старообрядницька (Комсомольська), 34, тел. (0552) 26-36-06, 0913319890.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *