Categories НовиниПублікації

Шлях новорічної ялинки: як обрати та доглядати

Одним з атрибутів новорічних свят в нашій країні є ялинка. Зараз є кілька варіантів святкового дерева, які кожен може обрати за власним бажанням: живі зрубані, живі у горщиках чи штучні.
Звідки у містах з’являються живі зрубані ялинки чи сосни? Наприклад, з Олешківського лісомисливського господарства.

  • Ми протягом року постійно проводимо так звані санітарні рубки лісу. Їх проводять, аби прибрати застарілі, недорозвинені чи хворі дерева, і для того, аби прорядити насадження, щоб дерева не заважали одне одному рости. З початку грудня ми починаємо дивитись на стан верхівок таких дерев – якщо вони товарного вигляду, то ми її продаємо для новорічних свят. Інша частина дерева йде на дрова. Тобто маленькі сосни ніхто не чіпає! Після того, як людина придбала у нас сосну, ми кріпимо до неї спеціальну пластикову бірку, на якій є номер і штрих-код. Якщо номер ввести у спеціальній програмі yalynka.info, то з’явиться інформація, що ялинка походить саме з нашого господарства. Щороку перед новорічними святами ми реалізуємо приблизно 1000 сосен, в день у нас купують десь 50 дерев. Вартість сосен залежить від їх висоти і стартує від 100 гривень. – розповідає начальниця відділу лісового господарства Олешківського лісомисливського господарства Юлія Хомченко.
    Багато мешканців Херсонщини надають перевагу ялинкам у горщиках – їх можна висадити на подвір’ї. Вони дорожчі за зрубані дерева (від 450 гривень), але вони даруватимуть радість не один рік.
    За словами співвласника розсадника в ОлешкахПетра Кітаєва, щороку попит саме на таких хвойних красунь збільшується. Перевагу надають більше тим деревам, які швидше ростуть. Наприклад сосні, яка за рік стане вищою на метр. А от блакитній ялинці для цього потрібно 5 років. Лише дерева у горщиках до новорічних свят купує мешканка Олешок Ксенія Архіпова. Перша туя, яку вона висадила 4 роки тому, вже виросла до трьох метрів. Інші ще підростають. І закликає усіх,у кого є така можливість, зберегти ліс і переходити на дерева у горщиках.
    Як же правильно пересадити таке дерево?
  • Потрібно знати три правила. По-перше, ялинки дуже люблять сонце та швидко ростуть. Тому зверніть увагу, щоб поблизу не проходили комунікації та не було затінку. Друге – строки висаджування. У наших південних краях рослини починають вегетацію дуже рано. Тому оптимальними строками для пересаджування є лютий-березень. Третє правило – сама підготовка до висаджування рослини. Яма повинна бути діаметром 60 см, глибина її неважлива, оскільки коренева система буде розгалужуватись в різних напрямках. Але дно її треба розпушити. Деякі роблять помилку, дістаючи ялинку з контейнера і промиваючи корені. Якщо дерево знаходиться у металевій сітці чи мішку – пересаджуйте прямо з ними. Важливо, аби коренева шийка, яка знаходиться між коренями та стовбуром не була загорнута ґрунтом, верхні корені повинні бути на глибині не менше 5 сантиметрів. Після цього ви утрамбовуєте ґрунт і дуже рясно поливаєте, бо усі хвойні дуже люблять вологу.
    Коли купуєте ялинку, то подивіться, аби на стовбурі не було пошкоджень – отворів, не відставала кора. У 2020 році наші фахівці-фітосанітари проводили обстеження лісових насаджень . Карантинних організмів та шкідників не виявлено. Жовті голки на ялинці свідчать про те, що рослині не вистачало вологи. – пояснює головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Євгенія Чернишова.
    На жаль, не всі зрубані ялинки потрапляють до осель – багато їх лишається.
  • Визначенням місць роботи ялинкових базарів займається місцева влада. Тому хочу звернутись до її представників, аби вони подбали і про долю дерев, які підприємці не зможуть реалізувати. Зазвичай, їх лишають і вони перетворюються на сміття. У багатьох містах не лише за кордоном, а й в Україні цим деревам знаходять застосування – пускають на дрова, годують тварин у зоопарках, використовують у косметичних цілях тощо. Давайте спільними зусиллями берегти наші природні багатства. – зазначила в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Клим.
    Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області
    Фото прес-служби

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *