Categories Головний слайдерНовиниПублікації

Безпечний Новий рік: як правильно обрати штучні ялинки та прикраси

Новорічні свята – це не лише яскраві враження. Варто потурбуватись і про вибір безпечних новорічних атрибутів, як-то штучні ялинки, гірлянди та ялинкові прикраси.

  • Штучні ялинки не підлягають обов’язковій сертифікації, але вони повинні мати санітарно-епідеміологічний висновок Міністерства охорони здоров’я, який обов’язково вимагайте у продавця, обираючи штучну зелену красуню. Якщо ви відчуваєте неприємний запах від штучної ялинки – це ознака наявності токсичних речовин у матеріалі, з якого її виготовлено. Також перевірте міцність гілок та голок – вони не мають опадати. Пам’ятайте, що безпечні штучні ялинки обробляють спеціальною речовиною, яка попереджає її займання. Варто уважно читати інформацію, яку виробник зазначає на пакуванні – це і строк придатності, і умови зберігання, і чи підходить конкретна ялинка для розміщення на свіжому повітрі. – пояснює заступник начальника Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Олександр Мандра.
    Різноманіття ялинкових іграшок просто вражає. Проте і тут варто подбати про безпеку. Багато хто крихким ялинковим іграшкам зі скла надає перевагу кулькам з пластику чи пенопласту. На такі прикраси також у продавця можете вимагати пред’явити санітарно-епідеміологічний висновок МОЗ. Якщо його немає, то краще утриматись від покупки. Адже часто у пластикових ялинкових прикрасах значно перевищена припустима норма вмісту шкідливих речовин, зокрема фенолу, свинцю, формальдегіду.
  • Хімічний склад ялинкової прикраси неможливо визначити візуально, проте є кілька ознак, які свідчать про вміст шкідливих речовин. Це неприємний запах та неякісне покриття фарбою або лаком, які можуть контактувати зі шкірою. Обираючи ялинкову прикрасу, проведіть по ній рукою та понюхайте. Блискітки і фарба не мають осипатися та залишатися на долонях. – розповідає Олександр Мандра.
    До вибору гірлянди теж необхідно підходити зважено. Тим паче, що обов’язкової сертифікації електричних гірлянд законом не передбачено — це може зробити лише сам виробник за власним бажанням. Проте на всі електричні гірлянди розповсюджується дія технічного регламенту низьковольтного обладнання.
  • Щоб переконатися, що така гірлянда відповідає регламенту, необхідно пошукати на упаковці відповідний знак — це трилисник у півколі. Також на упаковці має бути маркування, яке наноситься українською мовою. Тут зазначають назву виробника, імпортера (якщо товар завезено з-за кордону), адресу імпортера, гарантійний термін експлуатації. Також виробник зазначає на пакуванні де цю гірлянду можна використовувати – в приміщеннях чи можна нею прикрасити будинок ззовні, — розповідає заступник начальника Управління захисту споживачів.
    Дорослим потрібно бути уважним і до вибору іграшок для власної малечі. Для цього потрібно уважно читати інформацію, яку виробник зазначає на пакуванні. Має бути вказаний вік дитини, з якого можна починати використовувати цю іграшку, якщо потрібно – інструкція з користування.
    Не менш важливим, що варто пам’ятати при купівлі будь-яких товарі – це розрахунковий документ, що підтверджує факт купівлі (потрібно взяти у продавця). Адже його наявність збільшує шанси захистити ваші права, як споживача.
  • У поточному році спеціалісти Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводили перевірки низьковольтного електричного обладнання. До нього ж відносяться і набори гірлянд, що використовуються для прикрашання новорічних ялинок. Наші фахівці виявили в них порушення пунктів Технічного регламенту для цього виду продукції. А саме: на пакуванні та на виробах не зазначені зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку, також на гірляндах відсутній знак відповідності технічним регламентам. Окрім цього, на пакуванні гірлянд відсутня інструкція з експлуатації та інформацією про безпечність державною мовою. Також наші фахівці за 2020 рік здійснили 19 планових перевірок дитячих іграшок, відібрали 17 зразків. Із них 15 за результатами експертизи (випробування), проведеного Державним підприємством «Укрметртестстандарт», не відповідають вимогам нормативних документів. Основні порушення, які були зафіксовані, це невідповідність маркування. На пакуванні іграшок були відсутні найменування та адреса виробника, адреса зареєстрованої торговельної марки, найменування та адреса імпортера, відсутність знаку відповідності технічним регламентам. І найстрашніше, що іграшки також не відповідали вимогам за показниками хімічної безпеки: у деяких іграшках зафіксовано перевищення масової частки свинцю та кадмію в сотні раз. А це несе потенційну загрозу здоров’ю дітей. Тому звертаюсь до дорослих – відповідально ставтесь до того, де і що саме ви купуєте власним дітям! – зазначає в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Клим.
    Дотримуючись досить простих рекомендацій, можна бути впевненим, що Новорічні та Різдвяні свята подарують лише приємні емоції.
    Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *