Categories НовиниПублікації

Історія одного нелегального мігранта

Історія поневірянь громадянина Молдови розпочалась у 2015 році, коли він незаконно перетнув кордонУкраїни – Молдови і потрапив в Одеську область. Через 5 років незаконного проживання в Україні, Івана (ім’я змінене) виявили на Херсонщині співробітники Міграційної служби області.

Перед начальником відділу організації запобігання нелегальній міграції, реадмісії та видворення Миколою Новіковим сидів чоловік років 55, досить міцної статури, але замерзлий, змарнілий та виснажений. Він розповів, що втомився поневірятись:без документів, без роботи, житла, але сподівався, що з настанням тепла все налагодиться. Співробітники служби нагодували та зігріли гарячим чаємчоловіка і вислухали історію життя нелегального іноземця в Україні.

Після відбування покарання в Україні, Іван повернувся додому з надією на нове життя. На той час батьки вже померли, брати та сестра не дуже хотіли спілкуватись з колишнім засудженим, з роботою також було скрутно, тож кращої долі чоловік вирішив шукати в Україні. Грошей на закордонний паспорт не було, івін замислив перетнути кордон поза контрольним пунктом. Так Іван потрапив в Одеську область.

Спочатку працював на полях у фермерів Одещини, згодом поїхав «підкорювати» столицю. В Києві Іван брався за різні роботи: працював підсобником, будівельником, охоронцем на стоянках – доки в нього не викрали паспорт. Чоловік вирішив повернутись на батьківщину за «старою схемою» – нелегально перетнувши кордон. Прикордонники його виявили таоштрафували за перетин кордону поза пунктом пропуску. Запропонували звернутись в Консульство Молдови, для оформлення документів. Грошей для сплатити консульського зборуне вистачало.

Залишившисьбез паспорту та фінансів, чоловік «перекладними» машинами перебрався в Херсон. Знайти роботу в обласному центрі без документів виявилось не просто. Деякий час підробляв вантажником на ринках міста. Працював важко, а заробляв 100 грн. на день, і то не завжди. Ночуваву знайомих, іноді на залізничному вокзалі по 20 грн. за ніч в залі очікування, а іноді і на вулиці.

Іван був виявлений працівниками Дніпровського РВ міграційної служби на Дніпровському ринку.

Наразі, за рішенням суду, громадянина Молдови помістили до Миколаївського тимчасового пункту перебування іноземців. Там він знаходиться в нормальнихумовах та чекає на оформлення документів для видворення з України. І хоча на найближчі 5 років Україна закриє свої кордони порушнику міграційного законодавства, він задоволений, що скоро повернеться до дому.

Довідка:З початку року УДМС в Херсонській області виявили 26нелегальних мігрантів, більшість з них вже покинули територію України.

УДМС в Херсонській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *