Categories НовиниПублікації

Чи є нітрати в херсонських кавунах і динях?

Саме це 17 липня намагались з’ясувати журналісти провідних телеканалів країни та міста разом з фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
Представники ЗМІ вирішили перевірити херсонські кавуни та дині на вміст нітратів. Для цього надали кілька плодів для дослідження до Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л.С. Ценковського.
Допустима норма нітратів для кавунів – 60 мг на 1 кг. У всіх зразках вміст нітратів виявився на рівні 11 мг.
А от результати по диням були менш втішними. У двох з трьох зразків вміст нітратів був вище у 2-3 рази – 253 мг/кг при нормі в 90 мг/кг Вживання такої продукції може призвести до харчового отруєння.
Як потім з’ясувалось, усі плоди були придбані у місцях стихійного продажу.

  • Перша партія саме херсонських кавунів з відкритого ґрунту до нас надійшла два тижні тому. Якщо порівнювати з минулим роком, то наші кавуни надійшли днів на 40 пізніше. До цього в області реалізовували кавуни з Узбекістана та Туреччини. Найбільша вірогідність перевищення нітратів саме у тепличних, бо вони потребують підкормки. Як показує практика, з усієї кількості позитивні проби на нітрати виявляються не більш, ніж в 1%. Минулого року було біля 50 випадків недопущення кавунів до реалізації, це приблизно 90 т. Цього року подібних випадків ще не було. Найбільший відсоток невідповідності нормам нітратів у нас по диням, а не по кавунам.
    Основними клієнтами нашої лабораторії є великі виробники, які займаються експортом продукції за кордон, поставками для великих торговельних мереж, супермаркетів. Вони замовляють розширені дослідження. Тобто не лише на нітрати, а й на радіонуклеїди, солі важких металів, пестициди.
    На офіційно зареєстрованих ринках працюють лабораторії ветсанекспертизи, які проводять органолептичні дослідження та на нітрати.
    Про усі позитивні випадки лабораторія сповіщає Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
    Якщо приймається рішення про заборону реалізації, то, за законом, власник повинен цю продукцію або утилізувати. Або пустити на переробку. Наприклад, для виробництва соків. Тоді продукт розбавляється іншими продуктами і вміст нітратів знижується до норми.
    керівник Херсонської регіональної державної лабораторії ім.. професора Л.С. Ценковського Віталій Дериведмідь.
    Окрім цього, фахівці ГУДПСС в Херсонській області проводять збір інформації щодо дотримання вимог законодавства про харчові продукти суб’єктами господарювання, які отримали дозволи Херсонської міської ради для розміщення виносної торгівлі сезонної плодоовочевої продукції.
    Одне з таких місць торгівлі розмістилось у Шуменському мікрорайоні. Жодних документів на кавуни – звідки вони, результати лабораторних досліджень – надати не змогли.
  • Ми зробили попередження, усю інформацію ми передамо до міської ради. Будь-який споживач має право вимагати у продавця результати лабораторних досліджень. На офіційно зареєстрованих ринках такі дослідження проводять лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. У місцях, де кавуни продають несанкціоновано, наприклад, на стихійних ринках, подібних досліджень не проводиться. – зазначив начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *